Bereik je dromen in 6 stappen

Bergen
Wat zijn jouw dromen? Over het bereiken van doelen lees ik altijd veel. Maar over het bereiken van je dromen eigenlijk helemaal niet. Meestal blijft dat vrij vaag. Doelen stellen is lekker concreet: ‘vandaag werk ik een uur lang e-mails weg, besteed ik twee uur aan dat ene project en doe ik boodschappen’. Ik maak er altijd meteen een to do(el)-lijst van, afvinken werkt namelijk heel bevredigend! Maar af en toe is het ook slim om stil te staan bij die doelen: zijn ze nog wel echt wat jíj wilt? Wat vind je eigenlijk écht belangrijk in het leven? En wat zijn je dromen eigenlijk? Werk je daar nog wel aan? Door duidelijk voor ogen te hebben wat je belangrijk vindt in je leven, wordt je motivatie ook een stuk hoger. En behaal je sneller jouw dromen. 
Gedachten

Dromen

Dromen: ik heb er zóveel! Eigenlijk passen ze niet in één leven, dus ik zal keuzes moeten maken (doe ik stiekem niet, a girl’s gotta have dreams, right!). Vaak blijven dromen iets voor later, maar de laatste tijd deel ik ze bewust op in kleinere droompjes die ik wél al kan bereiken.

Zo was het mijn droom om veel mensen te helpen met voeding en ben ik nu bezig online cursussen te maken. Eentje kun je nu al volgen: Gezond de herfst in

En sommige dromen blijven waarschijnlijk dromen, zoals mijn droom om in de Alpen te wonen en bovenstaande foto elke dag als uitzicht te hebben :).

Waarden

Wat we echt belangrijk vinden in het leven, noemen we je waarden. Het zijn de dingen die je de moeite waard vindt, zoals je gezondheid, je gezin, respect, liefde, creativiteit, carrière, onafhankelijk zijn, zorgzaam zijn, en plezier (Google op waarden en je vindt er nog een miljoen miljard).

Je waarden zijn waaróm je dingen doet, het zijn je drijfveren. Ze zorgen ervoor dat je je doel bereikt én behoudt. Dat je zin hebt om ’s ochtends je bed uit te komen en vol energie aan de slag te gaan!

Feel free

Waarden en doelen

Af en toe zit het wel eens tegen (#thatslife). Maar door je waarden weet je dat je op de juiste weg zit, want je bent bezig met de dingen die jij belangrijk vindt. Als gezondheid bijvoorbeeld een belangrijke waarde voor je is, stel je jezelf bijna automatisch als doel om in de basis gezond te eten en regelmatig te bewegen. En je bent daar dan ook gemotiveerder voor dan wanneer de omgeving van jou verlangt dat je meer beweegt. Een waarde is dus iets anders dan een doel. Waarden zijn je beweegredenen, je drijfveren, om je doelen te bereiken. 

Wat vind jíj belangrijk?

De meeste mensen vinden gezondheid een belangrijk iets in het leven. En vriendschap, zorgzaamheid, liefde, respect. Maar wat de één belangrijk vindt, heeft de ander misschien onderaan zijn prioriteitenlijstje staan. Bijvoorbeeld carrière. Veel mensen vinden carrière maken heel belangrijk, misschien wel iemand die jij kent. Maar dat betekent niet dat jij dat óók belangrijk moet vinden. Dat beslis je zelf.  Als je iets nastreeft dat een ander voor jou bepaalt, ben je daar totaal niet gemotiveerd voor en je stelt jezelf (en die persoon) alleen maar teleur. Zonde van je tijd. Focus op iets dat jóu raakt, dat jóu energie geeft!
Voel je vrij

Hoe weet je wat je belangrijk vindt in het leven? 

De volgende vragen (+ 1 actie) kunnen hierbij helpen:

  1. Wat wil je graag bereiken? Wat zijn je dromen? 
  2. Waarom wil je dit bereiken? 
  3. Waarom is dat belangrijk voor je?
  4. En wat is daar fijn aan?
  5. Welke kleine stap kun je nu al nemen om dit te bereiken?
  6. Zet nu die stap.

Schrijf dit ergens op waar je het regelmatig tegenkomt, bijvoorbeeld op een mooie kaart, en hang het op de koelkast. En schrijf het op een post-it en hang het op je computer. En noteer het in je mobiele telefoon. 

Zo gaat het in je hoofd zitten en ga je bewust en onbewust dingen doen om jouw dromen te bereiken. Ja, je hebt natuurlijk meer dan 6 stappen nodig om je dromen te bereiken ;). Maar zo maak je een goede start én blijf je gemotiveerd!

Fijne dag!

Wat zijn jouw dromen?

Deel dit artikel:
Geschreven door Femke
Gezonde leefstijl en rust rondom eten
Hi! Ik ben Femke, diëtist en communicatieprofessional. Je leest hier tips voor een gezonde leefstijl en een fijne relatie met eten zodat je weer echt kunt genieten, van eten en van het leven. Zelf ben ik gek op muesli-ontbijtjes, croissants en chocola, en op de bergen, skiën en mijn familie!
2 oktober 2021

Ook interessant om te lezen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This