1 of 2

Oefening 1: wat wil je bereiken? Formuleer je doelen + video over afvallen

Wat wil je bereiken?

In deze eerste opdracht ga je opschrijven wat je wilt bereiken met deze online cursus, jouw doel dus. Hierbij is het ook belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom dit eigenlijk jouw doel is.

Lees nu eerst onderstaande tekst door, bekijk als je wilt het filmpje over afvallen en ga daarna verder met de opdrachtl.

In dit filmpje vertel ik waarom afvallen eigenlijk geen doel is en geef ik je tips om af te vallen.

Nog even de tips uit de video op een rijtje + extra adviezen bij het afvallen

In de video noem ik de volgende tips bij het afvallen:

 • Sla geen maaltijden over: hierdoor ga je bij een volgende maaltijd compenseren door meer te eten en kunt zelfs de hele dag honger houden, ondanks dat je compenseerde. Door die honger is de kans groter dat je uiteindelijk veel meer eet dan wanneer je gewoon die ene maaltijd had genomen.
 • Drink voldoende: zorg dat je minstens 1,5 liter drinkt (water, thee en koffie zonder suiker, en maximaal 1 glas light frisdrank of limonade zonder suiker). Bij het afvallen komen namelijk afvalstoffen vrij die door het vocht afgevoerd kunnen worden.
 • Eet voldoende vezels. In de 2e opdracht hieronder begin je daar al mee en verderop in de cursus geef ik je nog veel meer praktische adviezen. Vezels zitten in fruit (met schil), groente (rauw of kort gekookt), volkoren producten en noten.
 • Gun jezelf een paar keer per week iets lekkers. Dat klinkt misschien gek, wél iets lekkers eten als je wilt afvallen. Maar als je jezelf lekkers gaat ontzeggen, wil je het juist hebben! Dit houd je misschien een tijdje vol, maar uiteindelijk wil je tóch weer genieten van iets als chips, chocola, ijs of wat je dan ook lekker vindt. Neem liever een paar keer per week iets kleins, zodat je aan deze behoefte tegemoet komt. Zo houd je de kans op eetbuien (en een schuldgevoel en wéér een dieet) klein.
 • Een advies dat ik niet in de video noem, is: ga wat meer bewegen. Afvallen zonder extra te bewegen is niet onmogelijk, maar het is wel lastiger. Verderop in de cursus krijg je een eenvoudig stappenplan waarmee je meer beweging in je eigen dagschema past. Zodat het realistisch is, én leuk blijft! Ook krijg je dan 30 tips voor verschillende soorten beweging.
 • Stel jezelf kleine doelen met afvallen. Ook deze noem ik niet in de video maar is wel heel belangrijk! Stel jezelf steeds een klein doel, liever te klein dan te groot. Weet je van jezelf dat je bijvoorbeeld vaak eind van de middag veel snoept? Probeer dan íets minder te snoepen. Geef het niet helemaal op (dat is een te groot doel in één keer), maar verander 1 klein dingetje. Houd dat een week vol en kijk hoe het gaat. Gaat het goed? Verander dan nog 1 klein ding.

Er zijn natuurlijk nog veel meer adviezen te geven voor het afvallen en die kom je in deze cursus ook nog tegen.

Doelen stellen

Formuleer nu je doel voor deze cursus

Beantwoord voor je doel de volgende vragen en schrijf de antwoorden op (tip: koop een mooi notitieblok om alles in op te schrijven. Zo heb je straks alles voor je persoonlijke plan in één boekje bij elkaar):

 1. Wat wil je bereiken met deze cursus?
 2. Waarom wil je dit bereiken?
 3. Wat is daar fijn aan?
 4. Wat levert het je op? Probeer je dit echt te visualiseren: hoe ziet je leven eruit als je dit doel hebt behaald? Hoe zie jij eruit? Hoe voel je je?
 5. Welke dingen vind jij belangrijk in het leven?
 6. Waar blijkt dat uit?
 7. Hoe kun je meer leven volgens wat jij belangrijk vindt?
 8. Welke kleine stap kun je nu al nemen om je doel te bereiken?

Zoals je ziet, gaat dit al wat verder dan alleen je doel voor deze cursus. Ik vind het namelijk ook belangrijk dat je even stilstaat bij wat je uit het leven wilt halen! Vaak zijn we zo gefocust op kortetermijndoelen dat we vergeten wat écht belangrijk is in het leven.

Als je je doel opschrijft, bereik je hem sneller

Nu je je doel heb geformuleerd, schrijf het op en hang het ergens waar je het vaak ziet. Uit onderzoek blijkt dat we onze doelen sneller bereiken als we er steeds aan herinnerd worden. Je bent je er dan bewuster van en gaat sneller acties ondernemen om het te behalen. Bovendien blijft je daardoor gemotiveerd! Als het dan een keer wat minder goed gaat, kun je jezelf makkelijker herinneren aan je doel.

 

Klaar? Ga hieronder door

naar de tweede oefening van vandaag.