Oefening 3: de eerste stappen om diëten en eetregels los te laten

Hoe zou jouw leven eruit zien als je geen eetregels meer had? Als je weet dat je altijd mag eten, wanneer je maar wilt? Dat je eet wanneer je honger hebt, stopt wanneer je verzadigd bent en weer kunt genieten van je dag? Zonder constant aan eten te denken?

Dan voel je je vrij, vrij rondom eten en vrij om te zijn wie je bent. Vrij om de dingen te doen die je graag doet!

De eerste stappen naar een vrij gevoel rondom eten zet je met de volgende oefeningen. Bekijk eerst de video waarin ik uitleg waarom diëten niet werken en ga daarna verder met de oefeningen.

Oefening 1

Dieten kosten je veel tijd, maar eigenlijk nog veel meer: geld, mentale problemen, sociale problemen, relatieproblemen en gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld doordat de kilo’s er na een dieet weer aankomen).

Breng je eigen situatie eens in kaart en zet het volgende op een rijtje:

  1. Hoe heeft diëten je sociale leven beïnvloed? Je eetgedrag? Je gedachten en je humeur? En welke invloed had het op je lichaam
  2. Hoeveel tijd en geld heb je besteed aan het najagen van gewichtsverlies? Zet dit eens op een rijtje. Hoeveel euro hebben de dieetboeken, dieetproducten (repen, poeders, shakes, pillen etc.) en afslankprogramma’s je gekost? En hoeveel jaren van je leven? En wat hebben ze je opgeleverd?
  3. Welke gedachten heb je waardoor je nog één keer op een laatste dieet wilt gaan?
  4. Wat zouden voor jou redenen zijn om diëten helemaal los te laten, voor altijd?
cupcakes

Zelfs als duidelijk is dat diëten niet voor je werken en juist schade opleveren, kan het lastig zijn om die fantasie los te laten van het ultieme gewichtsverlies en een nieuwe ‘jij’ te worden.

  1. Wat zijn jouw gedachten en opvattingen over gewichtsverlies in het algemeen?
  2. Wat zijn je opvattingen over je eigen gewichtsverlies? Kloppen al deze opvattingen, denk je?
  3. Waar komen deze opvattingen vandaan? Welke oorsprong hebben ze?
  4. Hoe denk je dat jouw leven verandert als je blijft proberen gewicht te verliezen?
  5. Hoe hebben je opvattingen over gewichtsverlies je beïnvloed? Heb je sommige aspecten van je leven ‘on hold’ gezet totdat je gewicht hebt verloren? Zoals het solliciteren op een baan, het krijgen van een relatie of bepaalde activiteiten?

Blijven vasthouden aan die fantasie van gewichtsverlies, dus denken dat je dat ‘ideale’ gewicht wel kunt behalen, kan ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in de dieetmentaliteit. Zélfs als je niet van plan bent om te gaan diëten.

Eén van de oplossingen is om sabotere gedachten over jezelf en over eten om te buigen in gedachten en acties die je verder helpen. Daarover gaat de volgende oefening.

Oefening 2

In deze oefening leer je om gedachten die jou gedrag eigenlijk saboteren, om te buigen in helpende gedachten. Eetregels zoals ik mag niet teveel snoepen of ik mag niet na 20u ‘s avonds eten, komen voort uit saboterende gedachten uit jezelf. Zoals:

  • Iedereen vindt mij dik
  • Toch weer de hele zak opgegeten, ik kan ook niks
  • Ik moet nog beter mijn best doen
  • Dit schiet voor geen meter op, ik mag vanaf nu nooit meer snoepen
  • Ik wil wel veranderen, maar het lukt toch niet.

Dit soort gedachten helpen je alleen niet vooruit. Hoe kun je eetregels en saboterende gedachten nu ombuigen naar gedachten die je wél helpen? Volg hiervoor de volgende stappen.

  1. Schrijf alle eetregels en saboterende gedachten die je hebt op. Misschien lukt je dat eerst niet, dat kan; we zijn ons vaak niet (meer) bewust van dit soort gedachten. Probeer er de komende dagen op te letten en schrijf ze op zodra je eraan denkt.
  2. Schrijf er ook bij op waarom je die eetregel of gedachte had of hebt.
  3. Ga ze vervolgens bij langs en bedenk: heeft deze regel of gedachte mij geholpen? Welke positieve dingen heeft het me opgeleverd? Heb ik er een fijnere relatie met eten door gekregen? Heb ik er überhaupt een fijner leven door gehad?

Nee? Of juist wel? Of probeer je toch steeds krampachtig vast te houden aan een bepaald gevoel van controle en durf je de eetregels niet los te laten? Dan is het toch tijd om ze los te laten :).

Hoe doe je dat dan? Door bovenstaande vragen te stellen en écht eerlijk te beantwoorden, zet je een eerste stap. Dit soort regels en gedachten hebben zich vaak helemaal in je hoofd genesteld en zijn dus ook niet zomaar weg. Ze vervagen door nieuwe dingen te oefenen.

 

Belemmerende gedachten

Je bent je nu bewuster van je eetregels en negatieve of saboterende gedachten. Stel jezelf de volgende keren dat ze in je hoofd opkomen, bijvoorbeeld vlak voor je iets wilt eten terwijl je geen honger hebt, de volgende vragen:

  1. Kloppen deze gedachten wel met de werkelijkheid? Met de feiten zoals ik ze ken?
  2. Helpen deze gedachten mij vooruit?
  3. Welke gedachte helpt mij wél vooruit?

Door deze oefening regelmatig te doen (plan het in je agenda), zorg je ervoor dat nieuwe, helpende en steunende gedachten automatisch in je opkomen.

Bedenk hierbij ook wat je tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen. Dan zou je waarschijnlijk ook niet zo kritisch zijn en hoge eisen stellen. Dat werkt immers niet in die relatie. Doe dit dan ook niet bij jezelf. Zodra je jezelf met liefde en mildheid gaat behandelen, wordt het rustiger in je hoofd rondom eten.

Vragen?

Als je vragen over deze les hebt, stuur me gerust een bericht op femke@feelfreewithfood.nl of hieronder op het formulier.

Heb je een vraag over voeding of emotie-eten en wil je hier graag een persoonlijk advies voor? Stuur mij dan een bericht op femke@feelfreewithfood.nl. Je krijgt dan een eerste advies en geef ik je tips voor hoe je hier in de cursus mee bezig kunt gaan. 

Veel succes en tot morgen bij de volgende les!

Hartelijke groeten,

Femke