De hele dag honger hebben, kan het halen van je doelen behoorlijk dwarsbomen. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen of gezonder wilt leven. Waar komt het door en wat doe je eraan? Vandaag geef ik je tips hiervoor.

Redenen dat je de hele dag honger kunt hebben

Je behoeftes zijn elke dag anders. De ene dag beweeg je wat meer dan de andere of heb je het drukker met je werk. Je merkt dat dan ook aan je hongerniveau. En soms zijn er dagen dat je de héle dag honger hebt! Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Je hebt te weinig gegeten en dus nog steeds honger.
  • Je hebt een maaltijd overgeslagen. Dit kan ervoor zorgen dat je honger blijft houden, ondanks dat je compenseert bij een volgende maaltijd.
  • Je eet bij elk eetmoment te weinig (je beperkt jezelf teveel, bijvoorbeeld door een dieet) waardoor je niet verzadigd bent en de hele dag honger hebt.
  • Je bent moe (omdat je te druk bent, slecht slaapt of omdat je dieet. Door diëten eet je te weinig, waardoor je geen energie hebt). Als je moe bent, vraagt je lichaam constant om energie (= calorieën). Maar eigenlijk heb je juist rust nodig (en een regelmatig eetpatroon dat aan je behoeftes voldoet).
  • Je voelt niet goed aan wanneer je honger hebt en verzadigd bent.
  • Voor en tijdens je menstruatie verandert je hongerniveau onder invloed van hormonen. 
de hele dag honger

Het biologische signaal van honger is heel sterk

Als je veel diëten hebt gevolgd, of jezelf allerlei eetregels hebt opgelegd, heb je misschien al heel lang constant honger. Dat kan er ook insluipen zonder dat je het merkt. Je hebt bijvoorbeeld een tijdlang een app gebruikt om je voeding bij te houden, en telt nu in je hoofd nog steeds calorieën waardoor je jezelf beperkt in hoeveel je eet. Je hoofd is dan eigenlijk nog op dieet.

Ook kan het zijn dat je overal hebt gehoord dat koolhydraten slecht zijn en ben je daardoor minder brood gaan eten, waardoor je vooral meer honger hebt gekregen. Zo zijn er allerlei manieren om je honger te onderdrukken.

Maar honger is een heel sterk lichamelijk signaal. Vergelijk het met onder water zwemmen. Als je dat nét iets te lang doet, en je komt dan weer boven water, neem je een enórme ademteug. Zo is het met honger ook. Zodra je stopt met een dieet of je eetregels, en weer gewoon gaat eten, dan is je hongergevoel nog een tijdje heel groot. Dat kan best even duren voor het zich stabiliseert. Geef dat gerust een paar maanden of zelfs een paar jaar, afhankelijk van hoe lang je jezelf voldoende eten hebt ontzegd.

de hele dag honger

Luisteren naar je hongergevoel

De natuur geeft ons niet voor niks een hongergevoel. Je lichaam wil gewoon eten, het meeste van de tijd voedzaam eten waar het weer even op door kan en waardoor het goed functioneert. Het kan best zijn dat je eigenlijk niet goed weet hoe jouw hongergevoel aanvoelt én wanneer je verzadigd bent. Hier kun je meer lezen over luisteren naar je hongergevoel, inclusief stappen om je op weg te helpen. Ook ga ik nog een blog schrijven over hoe je goed kunt luisteren naar je verzadigingsgevoel, want dat is natuurlijk ook belangrijk!

Mentale restricties loslaten

Ook mentaal alle beperkingen die je rondom eten hebt, laat je het liefst helemaal los. Het uitgangspunt is hierbij: eet als je honger hebt, stop als je prettig verzadigd bent en onthoud jezelf niks. Geen enkel voedingsmiddel is verboden. Chocola is geen guilty pleasure maar gewoon chocola. Een salade is niet “clean” maar gewoon een salade.

Je dieet of eetregels loslaten, kan eng aanvoelen. Alsof je de controle over eten verliest. Maar het tegenovergestelde zal juist gebeuren: je vindt rust rondom eten! Het is een proces waar je doorheen moet om jezelf weer alles te gunnen en te weten dat het er straks óók nog is. Dit is een héél belangrijk punt, want chronische diëters zijn misschien bang dat iemand er straks met al hun eten vandoor gaat (klinkt grappig, maar zo heb ik dit zelf járenlang ervaren). Waardoor je op het moment dat je iets lekkers van jezelf mag, juist gaat overeten. Want straks mag het niet meer!

Maar wel, straks mag het ook! Sterker nog, je mag straks zelfs precies hetzelfde kiezen als zonet, als je daar behoefte aan hebt! En als je je dat écht realiseert, het echt voelt en weet, dan is die hele lekkere chips, chocola of taart helemaal niet zo interessant meer. Het is wat het is. Je kunt er van genieten, het wegleggen en weer door met je leven. Dat is vrijheid rondom eten.

Het kan best even duren voor je dit onder de knie hebt. Wees lief voor jezelf in dit proces en veroordeel jezelf niet. Het is jouw weg, en er is geen goed of fout.

de hele dag honger hebben

De hele dag honger voor en tijdens je menstruatie

Dan is er nog die periode rondom je menstruatie. Elke vrouw heeft wel ervaren dat dit wat doet met je hongergevoel. Dat is biologisch zo gereged: hormonen zorgen ervoor dat je meer honger krijgt, omdat je misschien zwanger wordt en dan genoeg moet eten om een kindje te kunnen dragen.

Hoe dit exact zit, en wat je kunt doen om je honger enigszins in toom te houden, daar schrijf ik binnenkort een blog over.

Conclusie

Onderzoek dus waardoor het écht komt dat je de hele dag honger hebt, en kijk wat je eraan kunt doen:

    Als je merkt dat je honger hebt, ga dan eten. Check bij jezelf waar je zin in hebt en let op je verzadigingsgevoel tijdens het eten. Kies in de basis voor verzadigende producten (zie volgende punt).
    Als je ‘s avonds nog honger hebt, kan dat betekenen dat je overdag meer moet eten, of meer volwaardige producten moeten eten (denk aan voedingsmiddelen met veel vezels, zoals volkorenproducten, groente, fruit, noten en peulvruchten).
    Sla geen maaltijden over.
    Als je wilt afvallen, doe dit dan in kleine stapjes. Vervang iets ongezonds door iets gezond of verklein je porties ietsje.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Groetjes Femke

Heb jij dat ook wel eens, de hele dag honger?