Voor- en nafoto’s, What I eat in a day-video’s en voedingsschema’s: je vindt ze overal op sociale media. Soms kun je er inspiratie uit halen maar vaker is het eigenlijk een vorm van dieetcultuur: je gaat je namelijk toch vergelijken met die ander en laat daardoor je zelfwaarde bepalen. Ik deel graag mijn visie op voor- en nafoto’s en What I eat in a day-video’s met je!

Voor- en nafoto’s en What I eat in a day-video’s kunnen inspireren

Toen ik net begon met gezonder gaan eten haalde ik veel inspiratie uit What I eat in a day-video’s. Ik ben niet zo creatief in recepten bedenken, dus voor mij was dit echt een uitkomst!

Maar ik merkte ook snel dat je onwillekeurig iemands eetpatroon gaat overnemen. Terwijl jouw behoeftes nooit die van de ander kunnen zijn en je dus ook anders eet.

Inspiratie kan omslaan in obsessie

Ondanks dat het inspireerde, raakte ik ook geobsedeerd. Ik zocht nog meer op over hoe je ‘ongezond’ eten (wat voor mij eten met veel vet en koolhydraten was) kunt vervangen door iets vergelijkbaars ‘gezonds’.  Daar ging ik heel ver in, terwijl je natuurlijk ook ‘ongezonde’ dingen best mag eten. Maar ik vond toen van niet!

Ik zag zelf het probleem niet zo, maar achteraf gezien was ik was hard op weg orthorexia te krijgen (een niet officieel erkende eetstoornis waarbij iemand heel erg gefixeerd is op gezond eten).

Dieetcultuur

Voor- en nafoto’s, what I eat in a day-video’s en voedingsschema’s: het is vaak goed bedoeld, maar ze geven je óók het idee dat je het niet goed doet als je er niet precies zo uit ziet of het niet precies zó doet. Destijds kon ik daar de vinger niet op leggen, maar nu weet ik dat dit soort dingen bij de dieetcultuur hoort.
En daar ga je niet gelukkiger door worden.

Het gevaar van voor- en nafoto’s en What I eat in a day-video’s

Eruit willen zien zoals iemand anders, eten zoals anderen dat doen, calorieën tellen en eten wegen: het zorgt er allemaal voor dat je steeds verder van jezelf af staat. Van je eigen behoeftes, van wat jóuw lichaam nodig heeft en hoeveel. Je laat dan iemand anders bepalen wat je eet en drinkt en hoe je over jezelf denkt. Maar geen enkele influencer kan dat voor jou bepalen!

Jij bent anders dan een ander. We kunnen ons niet met elkaar vergelijken. En je lichaam verandert elke dag en zeker elke levensfase, dus je behoeftes veranderen mee, en die kunnen niet exact hetzelfde zijn als de behoeftes van iemand anders. En als je er goed over nadenkt, wíl je toch ook helemaal niet zijn zoals een ander?

Conclusie

Voor- en nafoto’s en What I eat in a day-video’s kunnen dus inspireren en als je hiernaar op zoek bent, gebruik het dan ook zo! Bijvoorbeeld voor recepten, nieuwe producten die je misschien wat lijken of omdat je blij kunt zijn voor wat de persoon op de foto heeft bereikt.

Maar wees je er dus ook van bewust wat ze onbewust met je doen. Als je merkt dat je jezelf met de ander gaat vergelijken of dat je een vervelend gevoel bij de berichten van iemand anders krijgt: volg die persoon dan niet meer en zoek accounts waar je je wél prettig bij voelt en die jouw behoeftes vervullen.