Eetregels kunnen ons flink in onze greep houden. Soms heb je niet eens door dat je ze hebt, maar beïnvloeden ze onbewust je eetpatroon. Een eetregel kan zoiets simpels zijn als ‘ik eet na 20.00u ‘s avonds niks meer.’ Maar het kan zich ook gaan opstapelen. En dan ben je de hele dag bezig om volgens regels te eten en te leven. Hoe kun je eetregels loslaten, zodat je niet steeds vanalles van jezelf moet? En weer relaxter met eten om kunt gaan?

Eetregels gaan ten koste van plezier

Voor zolang ik me kan herinneren had ik vroeger eetregels in mijn hoofd:

  • ‘Ik mag niet teveel calorieën eten’
  • ‘Ik eet geen traktaties, want ik ga mooi niet al die calorieën in mijn lijf stoppen’.
  • ‘Ik moet vaak sporten, anders blijf ik niet fit/anders vinden mensen mij zwak.’
  • ‘Als ik de hele middag niks eet, mag ik vanavond in het restaurant nemen wat ik wil.’
  • ‘Ik moet morgen minder eten want ik heb veel teveel gesnackt vandaag.’
  • ‘Ik snoep tot de zomer niks meer, anders staat mijn zomerkleding mij niet.’

Het lijken wel de Hunger Games, vind je niet? Ik word al moe als ik dit allemaal nalees. Al die regels hebben me enorm veel energie en tijd gekost. En het ging ten koste van veel plezier in mijn leven.

Hoe komen eetregels in je hoofd?

Een laag zelfbeeld speelt vaak mee bij het ontwikkelen van eetregels. Hierdoor voel je je onzeker en ontwikkel je leef- of eetregels om een gevoel van controle over je leven te krijgen. Hier voel je je niet beter door en je relatie met eten voelt ook allang niet fijn meer. Je kunt niet meer écht genieten van eten. Als je eetregels hebt, laat je externe signalen bepalen wat en hoeveel je eet. Je komt dus ook nog eens steeds verder af te staan van je honger- en verzadigingssignalen.

Zet de eerste stappen om eetregels los te laten

Hoe kun je zo’n eetregel nou loslaten? De volgende stappen kunnen je helpen:

  1. Schrijf ze eerst allemaal eens op. Misschien lukt je dat niet, dat kan; we zijn ons vaak helemaal niet bewust van dit soort gedachten. Probeer er vandaag en morgen eens op te letten en schrijf ze dan op (bijvoorbeeld in je mobiel) zodra je eraan denkt.
  2. Ga ze vervolgens allemaal bij langs en bedenk bij elke eetregel: heeft deze regel mij geholpen? Welke positieve dingen heeft het me opgeleverd? Heb ik er een fijnere relatie met eten door gekregen? Heb ik er überhaupt een fijner leven door gehad? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee, eigenlijk niet.
  3. Vraag jezelf of wat je denkt ook klopt met de werkelijkheid: móet ik echt stoppen met snoepen? Vaak klopt het helemaal niet met de feiten. Niemand hoeft te stoppen met snoepen. Sterker nog, eten is er ook voor om van te genieten. En bedenk dan wat een alternatieve wél-helpende gedachte is. Zo leer je jezelf aan dat nieuwe positieve gedachten automatisch worden.

Nieuwe positieve gedachten komen automatisch op als je ze oefent

Hoe laat je dit soort regels vervolgens los? Door jezelf steeds deze vragen te stellen en écht eerlijk te beantwoorden, zet je de eerste stap. Dit soort regels en gedachten hebben zich vaak helemaal in je hoofd genesteld en zijn dus ook niet zomaar weg.

Eetregels en negatieve gedachten over eten en jezelf vervagen door jezelf aan te leren nieuwe gedachten te krijgen. De oude gedachten komen automatisch in je op en voor nieuwe gedachten moet je moeite doen. En dat betekent oefenen.