“Geniet er gewoon van”. Dit lees ik vaak in blogs en op social media over snoepen tijdens de feestdagen. Ik ben het er helemaal mee eens dat als je snoept, je er ook van moet genieten. Toch is dit lastig advies voor mensen die op hun gewicht willen letten of willen afvallen. Hoe kijk je straks zonder schuldgevoel terug op de feestdagen?

Snoepen tijdens de feestdagen

Afgelopen week schreef ik al over omgaan met snoepen voor en tussen de feestdagen. De feestdagen zijn misschien een worsteling voor je als je niet blij bent met je lijf en je gewicht. Want er is werkelijk overal lekker eten: in de winkels, in je keukenkastjes, aan de kerstboom etc. Genieten lukt je misschien allang niet echt meer. Maar het is wel lastig om ervan af te blijven. Je schuldig voelen of schamen voor wat en hoeveel je eet lukt je waarschijnlijk wél. Zonde! 

Hoe kom je de feestdagen door zonder een schuld- en schaamtegevoel? Want dat kan echt, ook al lijkt dat best lastig. Neem kleine stappen en begin bijvoorbeeld eerst met deze tips.

 

Snoepen zonder schuldgevoel tip 1: check in bij je eigen behoefte

Omringd door allemaal lekkers gaat het vaak ongemerkt: ineens heb je een handje pepernoten of een kerstkransje op. En na drie kerstkransjes weet je eigenlijk niet eens meer hoeveel je hebt gehad. En hoe het smaakte, want je was er met je aandacht niet bij.

Merk je dat je hand naar snoep grijpt? Stop even met wat je doet en vraag jezelf: “Heb ik echt nu zin in dit lekkers? Of pak ik het omdat het er nu eenmaal ligt, mijn huisgenoot het ook eet of omdat ik altijd iets lekkers bij de koffie/thee neem (uit gewoonte dus)?”

Wees eerlijk tegen jezelf en ga na of je nu echt iets lekkers wilteten , of dat je liever iets anders neemt, juist iets wilt drinken of iets totaal anders gaat doen (wandelen, het huishouden, internetsjoppen etc.). Remember: het is je eigen keuze, jij mag zelf bepalen wat en wanneer je eet. Óók als een ander dat ongezellig vindt! 

Tip 2: geniet bewust

Heb je écht trek in iets lekkers? Dat is prima, dan neem je gewoon iets. Geniet er dan ook bewust van, zonder dat je afgeleid wordt door schermpjes of iets anders. Ga er ook echt even voor zitten en proef, ruik en voel hoe het smaakt.

Door al je zintuigen te gebruiken en zonder afleiding te eten, voel je voldoening van wat je eet. Zowel lichamelijk (want je kunt beter aanvoelen wanneer je genoeg hebt gehad) als mentaal (want je eet niet gedachteloos en geniet van het feit dat je aan deze behoefte van jezelf tegemoet bent gekomen). En kun je het, als je genoeg hebt gehad, gewoon weer wegleggen en verder gaan met wat je deed.

 

Tip 3: bedenk wat je gaat doen als je geen trek hebt maar wél wilt snoepen 

Heb je eerlijk gezegd niet echt trek, maar wel een sterke drang om te snoepen? Vraag je dan af waardoor dit komt. Wat voel je, ben je gestresst? Voel je je alleen? Boos? Gefrustreerd? Verdrietig? Kijk dan of je manieren kunt vinden om daarmee om te gaan, zonder direct te gaan eten. Misschien kun je iemand bellen om erover te praten. Of het opschrijven, en dan ook echt alles opschrijven wat in je opkomt. Niemand leest het, dus je kunt alles kwijt wat je wilt. Dat kan opluchten. 

Het kan ook zijn dat je de behoefte voelt om je hoofd leeg te maken. Maak een wandeling of ga hardlopen of fietsen om stress kwijt te raken. Op die manier ga je met je gevoelens om zonder direct naar eten te grijpen. 

Is niet makkelijk, weet ik wel :). Maar het is een eerste stap. Vooral dat je je bewust bent van wat je doet en voelt, is al een enorme stap vooruit. Want daardoor leer je steeds beter je behoeftes herkennen en jezelf te geven wat je echt nodig hebt: troost, rust, gezonde voeding, toch iets lekkers, een luisterend oor, beweging etc.

kerst

Tip 4: houd tijdens de feestdagen deels vast aan je normale eetpatroon. Dit voorkomt een schuldgevoel

Tijdens de feestdagen eten we niet zoals op een normale doordeweekse dag. Toch kan het heel fijn zijn om wel (deels) aan je normale eetpatroon vast te houden. Bijvoorbeeld omdat:

  • je je dan beter in je vel voelt, en niet snel misselijk wordt van al het lekkers.
  • je op feestdagen op ongebruikelijke tijden eet (een laat ontbijt, brunch, late etentjes) en je niet extreem honger wilt hebben met het risico dat je je te buiten gaat aan al het eten. Sla geen maaltijden over om calorieën te besparen, hierdoor blijf je vaak honger houden ondanks dat je compenseert. Dat voelt niet fijn en je voelt je daarna juist schuldig.
  • het makkelijker is om na de feestdagen je gezonde eetpatroon weer op te pakken.
  • je je fitter voelt als je ook gezonde voeding eet tijdens de feestdagen, afgewisseld met lekkers.
  • je lichaam zich beter voelt met voldoende vezels (groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten) en vocht (water, zuivel, koffie, thee) en je klachten zoals verstoping of diarree voorkomt.

Ik wens je een hele fijne Sinterklaas!

Liefs, Femke