Intuïtief eten krijgt al een tijdje veel aandacht op sociale media, blogs en in boeken. Toen ik er voor het eerst over hoorde, dacht ik: “Weer een dieet waar je niks aan hebt!” Maar het is geen dieet, en je hebt er wel wat aan 😉. Wat dan precies? Hieronder lees je wat intuïtief eten is en welke voordelen je hierdoor ervaart.

Intuïtief eten

Wat is intuïtief eten?

Je wordt geboren als intuïtieve eter. Als baby en als peuter at je nog precies volgens je honger- en verzadigingssignalen: je at of dronk als je honger had en stopte als je verzadigd was. Dat kost kleintjes geen moeite, het gaat vanzelf.

Intuïtief eten houdt in dat je luistert naar de signalen van je lichaam die aangeven wanneer je honger hebt, wanneer je verzadigd bent en wanneer je iets anders dan eten nodig hebt. Aan de hand van tien principes leer je weer naar deze signalen te luisteren, leer je de dieetcultuur los te laten en te bewegen op een manier die fijn is voor jou. 

Zelfzorg is een groot onderdeel hiervan: je lichaam respecteren, lekker bewegen, en je fysieke en emotionele gezondheid serieus nemen.

In deze TEDx talk wordt heel mooi uitgelegd wat intuïtief eten is. Het filmpje duurt 10 minuten en hoewel ik eerst sceptisch was over intuïtief eten, was ik dat na dit filmpje niet meer. Zeker even kijken dus!

De tien principes van intuïtief eten

In het boek Intuïtief eten (de Nederlandse vertaling van het toonaangevende boek Intuitive Eating van Evelyn Tribole en Elyse Resch) lees je alles over de tien principes.

Ik zet ze even voor je op een rijtje:

  1. Zet de dieetbril af: laat het diëten voor eens en voor altijd achter je.
  2. Respecteer je hongergevoel: geef je lichaam wat het nodig heeft als je honger hebt.
  3. Sluit vriendschap met eten: label eten niet als goed of fout, dat triggert namelijk eetbuien.
  4. Stuur de eetpolitie weg: laat alle eetregels die je hebt los.
  5. Ontdek voldoening: geniet van eten en de voldoening die het in een stimulerende omgeving kan geven.
  6. Voel je verzadiging: volg de signalen van je lijf die je vertellen dat je geen honger meer hebt en verzadigd raakt.
  7. Wees lief voor je emoties: leer copingmechanismen aan om niet meer te eten vanuit emoties.
  8. Respecteer je lichaam: verbeter je zelfbeeld en accepteer je lichaam zoals het is.
  9. Beweging – voel het verschil: laat je overtuigingen rondom beweging los (zoals: ik móet 3x per week sporten, ik moet naar de sportschool, ik moet zweten anders telt het niet, ik moet calorieën/stappen etc tellen), beweeg gewoon en ervaar de positieve effecten op je energie en slaap.
  10. Eer je gezondheid met goede voeding: kies goede voeding omdat je goed voor jezelf wilt zorgen en niet vanuit de behoefte aan controle of om jezelf te beperken. Kies wat goed is voor je gezondheid, wat lekker is en wat je een goed gevoel geeft.
Intuïtief eten: iets lekkers mag ook

Wat is intuïtief eten niet?

Intuïtief eten gaat over luisteren naar de signalen van je lichaam die aangeven waar je behoefte aan hebt. En over jezelf onvoorwaardelijk toestemming geven om te eten wat en wanneer je wilt. Het gaat er dus om dat je naar interne signalen luistert en niet gaat eten door externe regels of aangeleerde gedachten of overtuigingen:

  • Bij intuïtief eten tel je geen calorieën
  • Je houdt je maaltijden niet bij in een app
  • Je houdt ook je beweging niet bij in een app
  • Je eet als je honger hebt en niet omdat het tijd is, het eten er nu eenmaal staat of omdat iemand anders gaat eten
  • Je eet niet volgens bepaalde eetregels (zoals niet meer eten na 20u, alleen in het weekend iets lekkers mogen eten etc.)
  • Je vermijdt niet bepaalde producten of voedselgroepen
  • Je meet geen porties af

Intuïtief eten is dus eigenlijk het tegenovergestelde van een dieet. Heerlijk toch?

Mijn mening over intuïtief eten

Intuïtief eten is wat mij betreft zoals we allemaal zouden moeten eten. Een aantal mensen uit mijn omgeving eet zo (ik zelf ook het meeste van de tijd, maar niet altijd!), en af en toe ben ik daar best wel jaloers op. Mijn vriend is bijvoorbeeld totaal niet gevoelig voor verleidingen in de supermarkt of voor onze kast vol chips en chocoladerepen.

Ik vind dat wel wat lastiger, bijvoorbeeld als ik moe ben of tijdens de menstruatie. Toch kan ik het meeste van de tijd prima allerlei lekkers laten liggen. ‘s Ochtends heb ik sowieso geen zin in snacks en daarnaast vind ik bijna alle gezonde voeding ontzettend lekker. Ook weet ik inmiddels dat ik straks, als ik honger heb, óók weer mag eten, en zelfs exact hetzelfde als wat ik zonet heb gegeten. Dit is niet altijd zo geweest, omdat ik altijd het idee had dat ik aan de lijn moest doen. Maar inmiddels voel ik ook echt van binnen dat ik mag eten wat en wanneer ik wil. Dat is heel bevrijdend, omdat je je niet meer beperkt voelt.

Het gaat er dus om dat je luistert naar wat je lichaam nodig heeft: voedzaam eten of een snack? Of helemaal geen eten maar juist beweging? Ook het uitgangspunt dat er geen goed of fout eten is, kan ontzettend helpen tegen eetbuien. Je leert dat eten gewoon eten is: chocola is een stuk chocola en geen guilty pleasure. Een dag minder gezond eten is precies dat en niet een cheat day. Je hoeft je keuzes niet te veroordelen: als je honger hebt, eet je en dan ga je weer verder met waar je mee bezig was.

Is het haalbaar om altijd intuïtief te eten?

Hoewel ik intuïtief eten als een soort ideaalbeeld zie, denk ik ook dat het voor veel mensen niet haalbaar is om altijd intuïtief te eten. We zijn nu eenmaal omringd door heel veel lekkers: je kunt op elk moment van de dag ergens een ongezonde snack kopen en veel mensen kunnen verleidingen in de supermarkt en op feestjes maar moeilijk weerstaan. Veel gelegenheden verkopen bijna alleen maar ongezonde snacks, zoals tankstations en vakantieparken.

Zelf vind ik het ook niet altijd makkelijk. Af en toe eet ik voorbij verzadiging, gewoon omdat iets heel erg lekker is, of snoep ik hoewel ik totaal geen honger heb. Belangrijk is dat je je daar achteraf niet schuldig om voelt en jezelf op dieet zet, extreem veel gaat sporten om het eraf te krijgen of jezelf op andere manieren gaat beperken. Veroordeel jezelf niet omdat het een keer ‘mis’ gaat. Hoe vaker je wel luistert naar je honger- en verzadigingssignalen en weet dat er ook straks weer een eetmoment is, hoe makkelijker het wordt om eten alleen te zien als eten en niet als iets dat een bepaalde leegte moet vullen. Ik snap ook wel dat dat best moeilijk is, maar bewustzijn is vooral heel belangrijk.

Intuïtief eten

Meer aandacht voor emotie-eten nodig: mini-cursus!

In de principes van intuïtief eten mis ik wel wat diepgang wat betreft eten vanuit emoties. Het wordt wel aangestipt maar je krijgt slechts minimale informatie over hoe je dan het emotie-eten aanpakt. Je weet wel, als je ‘s avonds alleen thuis zit en uit eenzaamheid of verveling een reep chocola, een zak chips en een half pak koekjes eet.

Er zijn namelijk veel manieren om te leren op een gezonde manier met emoties om te gaan, om te zorgen dat je niet steeds problemen ‘oplost’ met eten. Deze komen niet uitgebreid aan bod in de tien principes van intuïtief eten. Daarom ontwikkel ik hierover een mini-cursus waarmee je effectief leert om met eetbuien of lastige situaties om te gaan.

Bijvoorbeeld: hoe zorg je ervoor dat je ’s avonds als je alleen thuis bent níet uit verveling of troost een zak chips leeg eet? De bekende adviezen als “bel met een vriend of vriendin” of “schrijf je gevoelens op in een dagboek” kunnen je helpen, maar werken voor veel mensen toch niet genoeg.

In mijn mini-cursus, die binnenkort beschikbaar komt, leer ik je ook andere, minder bekende en effectieve technieken. Houd hiervoor mijn sociale media in de gaten 🙂. Daarop laat ik je weten wanneer de cursus online komt en wanneer je je alvast kunt inschrijven.

Groetjes, Femke

Eet jij intuïtief? Wat zijn jouw ervaringen hiermee?


Ps: deze pagina bevat een affiliatelink. Dit betekent dat ik een deel van het aankoopbedrag krijg als je iets bestelt bij Bol.com. Het kost jou niks extra en je maakt mij er blij mee, want ik kan dit weer investeren in mijn blog, e-books en cursussen. En die deel ik natuurlijk weer met jou. Dankjewel!