In Nederland gaan we anders om met eten dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Daar wordt veel meer tijd uitgetrokken voor de maaltijd en lijken ze er ook meer van te genieten! Als wij ook wat meer aandacht aan ons eten besteden, genieten we meer, voelen we ons voldaan en neigen we veel minder tot overeten. Ik deel vandaag vier tips waarmee je meer geniet en minder vaak teveel eet.

Dat meer aandacht voor het eten voordelig is, blijkt ook uit onderzoek. Mensen die geen moeite hebben om op gewicht te blijven, genieten van hun eten. Ze eten niet meer dan ze nodig hebben, omdat ze voldaan zijn. Voldaan, niet vol! 

Eten is niet het probleem, maar juist de oplossing

Uiteraard speelt er bij veel mensen die worstelen met het gewicht of met het eetpatroon vaak meer mee (eet je vaak teveel of heb je wel eens eetbui, lees dan dit blog). Maar je lichaam telt geen calorieën of koolhydraten, het wil gewoon genieten en binnenkrijgen wat het nodig heeft. Diëten ontnemen je dat genot. 

Eten is juist een deel van de oplossing. Ga maar na: het geeft veel meer voldoening als je moeite hebt gedaan voor je maaltijd. Als je lekkere, verse producten in de winkel hebt uitgezocht, deze op de juiste manier hebt bereid in de keuken (en tussendoor even hebt geproefd of het al goed is) en dan op tafel zet, dan geeft dat véél meer voldoening dan wanneer je snel iets in de magnetron opwarmt!

En in dit hele proces ben je veel meer met je aandacht bij je eten, kun je meer en bewust genieten en voel je aan wanneer je verzadigd bent.

 

Meer genieten van vers

Meer genieten… maar hoe dan?

Hoe geniet je het beste van eten? Niet door méér te weten over eten, maar door te leren hoe je ermee omgaat. Dus, ontwikkel je food skills! Hier zijn vier goede tips om dat te doen: 

Tip 1:

Ontdek wáár je van geniet: wat maakt dat je een bepaald product lekker vindt? Koppel ‘lekker’ los van het lichamelijke gevoel (‘lekker vol zitten’), maar associeer het met smaak en textuur: welke smaken vind je lekker? Welke textuur? Hoe voelt het in je mond? Vind je krokant lekker? Zacht? Romig? Glad? Textuur bepaalt in grote mate of je iets lekker vindt.

Tip 2: 

Maak tijd vrij om het koken te (her)ontdekken. Zoek recepten die je lekker lijken, koop de boodschappen in (kies lekkere en verse producten!) en experimenteer.
Proef tijdens het koken en bedenk hoe je het nog lekkerder kunt maken. Lekker is waar het om gaat!

Tip 3:

Kom uit je hoofd en in je lijf: we overdenken alles véél teveel. Je hoeft niet alles te tellen, te wegen en bij te houden. Gebruik je zintuigen om van eten te genieten: zie, ruik, proef, voel, hoor. En trouwens, je hoofd is maar één onderdeel van je lichaam, gebruik ook de rest om te bewegen, te sporten, creatief te zijn.

Tip 4:

Praat niet over eten in termen van gezond en ongezond, ook niet aan tafel. Bespreek liever hoe alles smaakt, neem een hapje van dit, een hapje van dat. Hoe smaakt de broccoli in vergelijking met de bonen van gisteren? Hoe is de saus? Welk toetje past goed als afsluiter? Focus niet op hoe gezond het ‘hoort’ te zijn, maar op smaak, genieten en plezier!