Hoe ga je om met al dat snoep in huis als de feestdagen nog niet eens zijn begonnen? Al die verleidingen in huis kunnen flink lastig zijn als je op je gewicht let of wilt afvallen. Daarom is het belangrijk om jouw gedachten over snoep te veranderen. Hoe kun je beter omgaan met snoepen voor de feestdagen?

Snaaien voor de feestdagen

Ons huis lijkt al weken op het snoephuisje uit Hans en Grietje: overal waar ik kijk chocoladepepernoten (van die mini’s, lekker!), banketstaven, chocoladeletters… 

En dan nog al het snoep dat over is van Sint Maarten, dat de kids alweer vergeten zijn MAAR IK NIET: minireepjes (bounty, mars, snickers), lolly’s, noem maar op… 

Elke dag al dat snoep in de kasten kan heel verleidelijk zijn. Je wilt aan de ene kant opletten dat je niet teveel snoept, aan de andere kant ziet het er zo lekker uit en ‘moet’ het nu eenmaal op…(waarom eigenlijk? Weggooien kan ook).

 

Jouw oordeel over snoep

Herken jij je in deze gedachtengang? Eigenlijk zie je snoep dan niet meer als wat het is (gewoon snoep), maar heb je er een oordeel over. Je vindt dat je er niet teveel van mag of je noemt het een guilty pleasure. Iets waarvoor je je schuldig moet voelen als je het eet. 

Maar wat als je snoep gaat zien als snoep? Niets meer en niets minder? Het is lekker, je kunt ervan genieten, en that’s it. Natuurlijk kan het lastig zijn om van het ene op het andere moment je gedachten over snoepen en snacken te veranderen. Helemaal als je al jarenlang snoep en snacks op je verboden-productenlijstje hebt staan.  Daarom een kleine oefening.

Kleine oefening: stel je voor dat je de héle dag alleen maar snoept

Stel je eens voor dat je de hele dag alléén maar lekkers eet: bij je ontbijt een stuk chocoladeletter op brood, tussendoor een hand pepernoten, met de lunch een stuk banketstaaf en ’s middags een paar kerstkransjes bij de koffie. Met het avondeten warme chocolademelk met marshmellows en chocoladefondue (of vul in waar je zelf niet vanaf kan blijven).

Na zo’n dag ben je dit waarschijnlijk behoorlijk zat (en misselijk). En verlang je naar een boterham met kaas!

Je mag altijd snoep

Als je jezelf toestaat dat je áltijd echt op elk moment mag snoepen, verliest het zijn aantrekkingskracht op je. Het is ineens niet zo interessant meer. 

En dan valt er ook een enorme last van je af. Misschien merk je zelfs dat bepaalde snacks die je eerst heel lekker leken, eigenlijk niet eens lekker vindt! Er gaat een wereld voor je open waarin je kunt onderzoeken wat je nou echt lekker vindt, wat jou echt voldoening geeft. Of het nu “gezond” of “ongezond” is. Gezond en ongezond bestaat namelijk niet, alleen een eetpatroon dat bij jouw behoeftes past. En daarin passen snacks!

Heb je wél zin in snoepen voor de feestdagen?

Neem dan wat, eet met al je aandacht erbij (doe desnoods je ogen dicht), geniet ervan, zet het weg, en je kunt weer door met je dag. 

Deze tips kun je ook direct inzetten:

  • Eet alleen iets dat je zo lekker vindt dat je het een cijfer 8 geeft. Alles daaronder laat je staan.
  • Beslis of je er écht zin in hebt, of dat je het alleen wilt eten omdat iemand anders het eet of omdat het er nu eenmaal staat. Wil je het alsnog? Prima! Wil je liever een cracker? Dat mag ook. Of zelfs helemaal niks maar wel iets te drinken (of niet). Jij beslist!
  • Merk je dat je gedachteloos zit te eten? Check even in bij jezelf: wil je dit echt? Vind je het echt lekker (is het een 8 of hoger waard?) en had je er écht zin in? Of is het ook fijn om even afleiding te zoeken? Zo ja, maak bijvoorbeeld een wandeling, bel iemand op, ga sporten, foto’s inplakken, de garage opruimen etc. 
  • Eet bewust met al je aandacht erbij (=dubbelop ;)): leg alle schermpjes weg en eet kleine tussendoortjes óók aan tafel. Zo voel je aan wanneer je genoeg hebt gehad, wanneer je fysiek en mentaal verzadigd bent. En geniet je meer!

Zaterdag deel ik tips over eten tijdens de feestdagen zelf (en waarom het advies “geniet er gewoon van” je niet altijd verder helpt).

Liefs, Femke