In het nieuwe jaar poppen ze overal weer op: advertenties en influencers die ‘revolutionaire’ diëten, shakes en kuren aanprijzen. Uit onderzoek* blijkt dat dat allemaal niet werkt, maar toch trappen we er massaal weer in. Helaas met vervelende bijwerkingen, namelijk kilo’s die er eerst afvliegen maar er later toch weer bijkomen (mét bonuskilo’s in de aanbieding). En net zo erg: een verstoorde relatie met eten. Hoe kun je reclames over afslanken weerstaan? 

*elk onderzoek everywhere ooit

Waarom advertenties over afvallen schade aanrichten

Afvallen is een prima doel. Waarom is het dan eigenlijk nodig om reclames voor shakes, poeders, pillen en gojibessen uit de Himalaya te weerstaan? In feite gaat het hier om diëten, want je past je leefstijl zodanig aan dat je op dieet bent. Eerst even een paar feiten over diëten, om te begrijpen wat er dan met ons lichaam gebeurt:

Diëten leiden tot gewichtstoename

Als je weinig eet, overleeft je lichaam omdat het spieren gaat gebruiken als brandstof. Zó belangrijk is energie (koolhydraten) voor het lichaam. En het kan jaren duren voordat spierweefsel weer is opgebouwd tot op het niveau van vóór je dieet.

shakes

Door diëten maak je minder verzadigingshormoon aan, je hebt dus meer honger

Het verzadigingshormoon leptine geeft je een gevoel van verzadiging tijdens de maaltijd. Doordat je tijdens een dieet minder van dit hormoon aanmaakt, voel je nooit goed verzadiging, heb je eigenlijk constant honger (maar je ‘mag’ niks eten van het dieet), en ben je dus altijd met eten bezig.

Daarnaast probeert je lichaam het dieetproces te overleven door meer vet aan te maken wanneer het vet- en spierweefsel verliest. Het bereidt zich namelijk alvast voor op een volgend dieet. Wait. Dat wilde je toch juist níet? Nee klopt! Diëten werken averechts.

afvallen

Je lichaam wordt bij elk dieet slimmer en gaat alvast vet aanmaken 

Zoals ik bij het punt hierboven al noemde, past je lichaam zich bij elk nieuwe dieet aan en leert het te overleven. Het gaat alvast een voorraadje vet aanleggen om zich voor te bereiden op de volgende hongerwinter (lees: op het volgende dieet). Waardoor het nog moeilijker wordt om af te vallen.

Jij voelt je vervolgens waardeloos en een mislukking. Terwijl niet jij degene bent die faalt, maar het dieet! Jouw lichaam is veel slimmer dan al die diëten bij elkaar. Je lichaam weet hoe het moet.

Andere gevolgen van afvallen met een dieet (en dus ook met die dieetproducten uit advertenties of van influencers)

Diëten dragen bij aan:

  • Eetstoornissen
  • Eetbuien
  • Onvrede met je lichaam
  • Steeds bezig zijn met eten en je lichaam
  • Cravings, met overeten tot gevolg
  • Verminderd zelfvertrouwen
  • Stigma rondom gewicht en discriminatie
  • Een algeheel slechtere psychische gezondheid

 

Oefening: versterk je motivatie om nu echt te stoppen met diëten

De gevolgen van steeds maar een dieet volgen, zijn dus niet mals. Als diëten, shakes en poeders zouden helpen, zouden we massaal slank zijn, toch? Als je niet meer op dieet wilt, maar wel gevoelig bent voor die hypes, is het slim om heel helder te krijgen waarom je dat zou willen.

Denk eens na over de volgende vragen:

  1. Hoe heeft diëten je sociale leven beïnvloed? Je eetgedrag? Je gedachten en je humeur? En welke invloed had het op je lichaam?
  2. Hoeveel tijd en geld heb je besteed aan het najagen van gewichtsverlies? Zet dit eens op een rijtje. Hoeveel euro hebben de dieetboeken, dieetproducten (repen, poeders, shakes, pillen etc.) en afslankprogramma’s je gekost? En hoeveel jaren van je leven? En wat hebben ze je opgeleverd?
geld

Betrouwbaar en duurzaam afvallen

Waarschijnlijk weet je wel dat diëten je niets oplevert en zelfs veel kost. Maar zelfs als duidelijk is dat diëten niet voor je werken en juist schade veroorzaken, kan het lastig zijn om die fantasie los te laten van het ultieme gewichtsverlies en een nieuwe ‘jij’ te bereiken.

Ik snap het heel goed als je wilt afslanken (wat een raar woord eigenlijk). Gelukkig zijn er genoeg gezonde manieren om dit te doen, op een duurzame manier waardoor je niet steeds weer terugvalt. Natuurijk, gezond eten en veel bewegen, dat kennen we. Maar daar gaan nog belangrijke stappen aan vooraf die je niet moet overslaan.

Trek je eigen plan

Het belangrijkste hierbij is dat je je eigen plan trekt: wat is jouw doel? Is dat afvallen? Of vindt een ander eigenlijk dat jij moet afvallen? Voor een doel van een ander ben je niet gemotiveerd, dus dat zal je nooit lukken (en waarom zou je ook). Bedenk dus goed wat het is dat jíj graag wilt bereiken (en dat kan natuurlijk nog steeds afvallen zijn).

Als je je doel duidelijk hebt, kun je kijken hoe je dat wilt bereiken. Wat zijn voor jou lastige situaties en hoe kun je die op een andere manier aanpakken? Hoe goed luister je naar je honger- en verzadigingssignalen? Eet je vaak totdat je te vol zit? Sla je maaltijden over? 

Dat zijn allemaal dingen die belangrijk zijn om op een betrouwbare manier af te vallen, om een leefstijl te krijgen die je de rest van je leven voor kunt houden en voor een goede relatie met eten. En waar je in mijn online cursus ‘Gezond leven en emotie-eten aanpakken’ aan kunt gaan werken. Uiteraard kijken we hierbij ook naar je voedingspatroon en hóe je dan gezond kunt eten. Maar het belangrijkste is dat je op een andere manier naar voeding, gewicht en je lijf leert kijken.

In de cursus kan ik je daarbij helpen, maar je kunt hem ook helemaal zelf doorlopen. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier of stuur mij een mailtje op femke@feelfreewithfood.nl.