In dit blog beschreef ik al hoe je haalbare doelen stelt. Maar welke stappen kun je nemen om je doel ook echt te halen? Lees hieronder hoe je eenvoudig je doel kunt halen.

Eenvoudig je doel halen: houd het klein

In januari komen we altijd in de verleiding om ambitieuze doelen te stellen: tig kilo afvallen, drie keer per week gaan sporten, alleen in het weekend snoepen, minder roken en alcohol drinken, noem maar op. 

Vervolgens wordt het 31 januari en moeten we concluderen dat we ons doel helaas niet hebben gehaald. Hoe kwam dat nou? Dat is niet zo moeilijk:

  • Je doel was te groot, je hebt het niet opgedeeld in kleinere doelen
  • Je wilt het te snel
  • Je doel was te vaag en dus sowieso niet haalbaar

Motivatie speelt natuurlijk ook een rol: wil je het wel écht? Motivatie is alleen niet het enige dat ervoor zorgt dat je een doel behaalt. Lees die zin nog maar eens! Goed nieuws dus: je hoeft je doel niet alleen op motivatie en wilskracht te halen.

Doelen stellen

Een voorbeeld van een klein doel

Veel belangrijker is dat je jouw doel héél specifiek maakt én klein. Dus niet:

  • Ik wil over een maand gezond leven

‘Over een maand’ is al heel duidelijk, maar ‘gezond leven’ is nog vaag. Op welk gebied wil je gezond leven?

Zo is het al een stuk specifieker: 

  • Ik ga de komende week twee keer een half uur wandelen (of kies op welk gebied jij gezond wilt leven). Op zondag kijk ik hoe dit is gegaan en wat er goed en niet goed ging. Daarna maak ik een nieuw plan voor volgende week.

Dit kun je prima direct uitvoeren. Hetzelfde kun je voor andere doelen doen, zoals wat betreft gezonder eten (bijvoorbeeld: 2x er dag een stuk fruit eten), meer ontspannen (elke dag om 15.00u een half uur op de bank een boek lezen), beter slapen (zoals een uur voor het slapen gaan niet meer op schermen kijken), minder roken en minder drinken.

Je doel SMART maken?

Misschien heb je wel eens gelezen dat je doelen altijd SMART moet formuleren. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Op zich maak je je doel zo heel concreet. Maar ik vind het ook oersaai en deze zakelijke aanpak motiveert niet direct om jouw persoonlijke doel aan te scherpen.

Je doel klein maken, en zowel haalbaar als uitdagend: dat is genoeg en dat maakt het ook leuk om aan te aan de slag te gaan!

Persoonlijke doelen

Formuleer een positief doel

Zorg dat je een positief doel opschrijft. Dus niet: ‘ik heb geen eetbuien meer’, maar: ‘ik eet als ik honger heb en heb al mijn aandacht bij het eten.’

Schrijf je doel op, dan haal je het sneller

Heb je een concreet, duidelijk doel geformuleerd? Schrijf het op, op een papiertje (en hang het dan in het zicht) of in je mobiel. Als je je doel opschrijft, is de kans nóg groter dat je het behaalt, omdat:

  • je je doel niet uit het oog verliest. Het gaat in je hoofd zitten, en bewust en onbewust ga je dingen doen die helpen om het te bereiken.
  • je bewuster met je keuzes bezig bent en vaker na gaat denken of je acties ook echt bijdragen aan het halen van je doel. 
  • je motivatie hoger blijft als je regelmatig aan je doel terugdenkt en het daardoor makkelijker wordt om keuzes te maken die zorgen dat je je doel behaalt. 
  • als je je doel nergens tegenkomt, is het makkelijk om het in alle drukte te vergeten en dat is zonde. Je vervalt dan toch gauw in oude gewoontes.
Doel opschrijven

Eenvoudig doelen stellen: welke acties horen er bij jouw doel?

Als je je doel in kleine stukjes hebt opgedeeld, kun je je week gaan plannen. Bedenk hierbij welke acties er uit je doel komen. 

Maak het héél duidelijk en haalbaar. Bij bewegen kan dit bijvoorbeeld zijn: ‘Ik ga om 15.00u een kwartier wandelen.’ Een actie is dan om dit in je agenda te zetten en er een reminder bij in te stellen. En om bijvoorbeeld alvast een paraplu klaar te zetten als het gaat regenen. Dat maakt de drempel om te gaan kleiner.

Als je na een week of twee weken een kwartier makkelijk haalt, kun je je doel uitdagender maken en bijvoorbeeld een half uur gaan wandelen.

Is het je doel om te gaan sporten, dan kan een actie zijn dat je alvast kleding klaar legt of een vriendin mee vraagt.

Schrijf je acties op

Schrijf je actie(s) op een to do-lijstje zoals je ook doet met andere dingen die je nog moet doen. Plan ze ook in in je agenda. Zo weet je welk mini-doel vandaag op je lijstje staat. In de training Gezond leven en emotie-eten aanpakken leg ik uitgebreid uit hoe je jaardoelen, maanddoelen, weekdoelen en doelen voor vandaag kunt stellen. Op een manier waarop je ze ook echt haalt. 

Je doel behalen: geef het tijd

Realiseer je dat je niet altijd van de ene op de andere dag jouw doel kunt behalen. Dit kost gewoon tijd. Zet kleine stappen die voor jou op dat moment haalbaar zijn. Grote stappen die je niet haalt, dat demotiveert alleen maar. Dat kan echt anders. Maak je doelen zo klein mogelijk.

Doelen halen

Visualiseer jezelf als je je doel hebt behaald

Het helpt ook om je voor te stellen hoe je eruit ziet als je je doel hebt behaald. 

Beschrijf dat maar eens: stel je heb je doel behaald. Hoe zie je eruit? Wat doe je? Hoe voel je je? Welke leuke dingen doe je allemaal? Met welke mensen heb je je omringd? Wat draag je uit naar de wereld?

Dat motiveert nog meer om er helemaal voor te gaan!

Groetjes,

Femke