Snoepen tijdens de feestdagen, dat is soms best wel een dingetje. Niet alleen tijdens de feestdagen trouwens. Al drie maanden voor Pasen zit ik aan de paaseitjes (aansluitend aan de kerstkransjes dus 🤪) en zijn ze vlak voor de paasdagen al lang en breed op. Al dat gesnoep rond feestdagen… Meestal denk ik er niet veel aan, maar als ik anderen zie snoepen, kan ik me niet altijd inhouden. Ik kan me na dat gesnoep soms best schuldig voelen (en niet zo heel lekker 🤢). Heb jij dit ook? Misschien heb je dan iets aan deze 6 tips voor relaxte, zelfkritiekvrije feestdagen.

Paaseitjes

Relaxt de feestdagen doorkomen én snoepen: 6 tips

Met de feestdagen wil je gewoon relaxen en genieten, en je niet druk moeten maken om eten. En zeker niet je in de dagen erna rottig of schuldig voelen. 

Hier zijn mijn 6 tips voor relaxte feestdagen:

Tip 1: snoepen hoort erbij, luister naar je lijf

Luister naar je lijf. Dit is sowieso altijd een goed idee. Probeer tussen de bedrijven door te letten op je hongergevoel. Heb je honger? Prima, waar heb je zin in? Een normale maaltijd? Een tussendoortje? Paaschocola? Een uitgebreide brunch?

Kijk wat op dit moment geschikt is om je honger of trek te stillen. En check je hongergevoel nóg een keer terwijl je aan het eten bent. Leg je eten desnoods even weg, wacht een paar minuten, en bedenk daarna of je nog wat neemt. Laat je niet overhalen om iets te nemen als je echt helemaal geen honger of trek hebt en niet wilt eten. Lees hier meer over hoe je voorkomt dat je teveel eet.

Tip 2: snoep wat je het lekkerst vindt

Eet en drink alleen iets dat je het cijfer 8 of hoger geeft. En niet omdat het er nu eenmaal staat, omdat het op moet, of omdat iemand anders het neemt. Geniet ervan!

Tip 3: trek een plan

Bedenk van tevoren wat je wilt eten en hoeveel je wilt eten. Schrijf je plan op, zo maak je een soort afspraak met jezelf en houd je je er makkelijker aan. Uiteraard mag je ook wat lekkers in je plan neerzetten!

Tip 4: luister naar je honger en verzadigingssignalen

Detzelfde tip als tip 1, maar hij is dan ook Heel Belangrijk. Richt je bij elke maaltijd op je honger- en verzadigingssignalen. Heb je wel eens gemerkt dat je eten na elke hap net iets minder lekker smaakt? Dit is een subtiel signaal dat je verzadigd raakt.

Tip 5: neem een kleine portie, meer kan altijd nog

Staat er veel eten op tafel? Schep kleine porties op en gebruik kleinere borden en schaaltjes. Neem tussendoor water, thee, koffie of light frisdrank. Als je wilt, kun je ook afwisselen met gezonde producten (wat sowieso ook fijn is voor je darmen), zoals snackgroente en volkoren producten die goed verzadigen. Kauw 30 keer op elke hap, zo merk je goed wanneer je genoeg hebt gehad.

Tip 6: zoek afleiding

Vind je het lastig om tijdens feestdagen tussendoor te stoppen met snoepen? De beste tip hiervoor blijft toch: zoek afleiding. Dat moet geen probleem zijn met het mooie weer! Door te bewegen sla je ook nog twee vliegen in een klap. Ga lekker wandelen, fietsen, een dagje naar zee, buiten spelen met de kids, de tuin aanpakken, grote lenteschoonmaak houden etc.

Takeaway

Op deze manier kun je een beetje proberen om overeten tijdens de feestdagen te voorkomen. Maar het is natuurlijk helemaal geen probleem als het wél gebeurt! Je komt er echt niet ineens kilo’s van aan (en wat dan nog?). Probeer er niet al teveel een ding van te maken. De feestdagen zijn bedoeld om van te genieten, óók van al het eten. Niet alles hoeft op, maar het mag wel. Kies waar je zin in hebt en geniet ervan.

Ga jezelf dus niet allerlei regels opleggen, je hoeft niet op dieet! En van snacken tijdens de feestdagen kom je heus niet ineens heel veel aan. Bovenstaande tips zijn alleen bedoeld om je bewust te maken van hoe je eet, maar het is geen regel dat je dat dan ook moet veranderen. Je moet doen waar jíj je het beste bij voelt.

Fijne Paasdagen!

Hartelijke groet,

Femke

Ps: heb jij ook altijd veel over na de feestdagen? Check hier handige antiverspiltips!

Brunch

Een keer (of een weekend) teveel eten is echt geen probleem

En onthoud dat het echt niet erg is als je een keer teveel eet. Of het hele weekend teveel eet. Probeer ervan te genieten en eventueel bovenstaande tips toe te passen. Pak daarna gewoon je gezonde leefstijl weer op. Kun je daar ook wel wat hulp bij gebruiken? In mijn blog vind je nog veel meer praktische tips voor elke dag.

Fijne paasdagen!