Met schrijven orden je je gedachten en kom je tot nieuwe inzichten. Het helpt je om de dingen te relativeren. Én het kan je goed helpen bij het omgaan met eetbuien, als je altijd maar van jezelf moeten diëten, en bij negatieve gedachten over jezelf. Door te schrijven kun je steeds beter omgaan met die kritische stem in je hoofd. In dit blog geef ik je tips hoe je schrijven kunt gebruiken om aardiger naar jezelf toe te zijn, en beter om te gaan met problemen of ze zelfs op te lossen. 

Schrijf je levensverhaal op, met de focus op je leefstijl

Als je nu denkt ‘Ik kan niet schrijven, dat is niks voor mij’ zou ik je willen vragen om het toch eens te proberen. Iedereen kan schrijven, echt. We denken allemaal dat schrijven moeilijk is en maar voor een paar mensen is weggelegd. Dat is helemaal niet zo. En je doet het voor jezelf, niemand zal het lezen. Zonder die druk van buitenaf, zonder het gevoel dat iemand over je schouder meekijkt, wil je het dan misschien toch proberen.

De eerste tip die ik je wil geven, is: schrijf je levensverhaal op. Je levensverhaal opschrijven is alleen al prettig omdat je álles wat je daarover wilt vertellen op (digitaal) papier mag zetten. Niemand leest het dus je kunt heel eerlijk alles eruit gooien. Dat kan al erg opluchten! Focus je in het bijzonder op je leefstijl, dus op hoe jij in je leven met voeding, beweging en bijvoorbeeld persoonlijke problemen bent omgegaan. 

Als je klaar bent, lees het dan terug: wat valt je op? Heb je bijvoorbeeld periodes van extreem veel sporten gehad, gevolgd door luie periodes? Of heb je een geschiedenis van veel diëten en eetbuien? Kun je zien waardoor dat kwam? Welke gedachten had of heb je daarbij over jezelf? Lees hier ook meer over wat te doen na eetbuien. En welke gedachten heb je nu je het allemaal hebt opgeschreven? Hoe voel je je daarbij?

Schrijf elke ochtend morning pages

Pen elke ochtend drie morning pages vol. De morning pages zijn hét middel van schrijfster en artiest Julia Cameron om creativiteit te stimuleren. Maar ze helpen ook heel goed om oplossingen voor problemen te bedenken (of er in elk geval de kiem voor te leggen), anders tegen dingen aan te kijken, of om dingen te kunnen relativeren. 

Zo werken morning pages

Je schrijft elke ochtend in een schrift op wat er in je opkomt, zónder te stoppen en zonder jezelf te verbeteren. Schrijf 3 bladzijden vol. Het is belangrijk dat je schrijft, en niet typt. Schrijven brengt je veel meer in verbinding met je gedachten en je gevoelens.

Doet dit je denken aan een dagboek? Daar lijkt het inderdaad wel wat op, al zijn een paar dingen een beetje anders.

De bedoeling is dat je dit doet nadat je wakker bent geworden (ja, logisch Fem, anders kun je niet lezen 🤪), vóórdat je op je mobiel kijkt of de krant gaat lezen. Dan word je namelijk nog niet beïnvloed door informatie van buitenaf, en zijn je gedachten nog vers en echt van jou. Door ‘s ochtends te schrijven, kom je tot nieuwe inzichten en doorbreek je je gepieker. Je wordt er ook creatiever door, en dat is niet alleen fijn als je creatief werk hebt, maar ook als je problemen moet oplossen. 

Hoe helpen morning pages mij?

Ik schrijf sinds een maand elke ochtend morning pages. En ik merk nu al dat ik eigenlijk niet meer zonder wil. Ze helpen om mijn gedachten te ordenen, frustraties te uiten en tot oplossingen te komen.

Een hele leuke bijkomstigheid is dat ik ook vaak op leuke dingen kom om te doen. Zo kwam ik bijvoorbeeld op het idee om elke bieb in mijn provincie (Drenthe) een keer te bezoeken en er een poosje te lezen. Ik ben gek op biebs en lezen, en door te schrijven kwam ik ineens op dit idee. Of bijvoorbeeld om bijzondere boekenwinkels in de wereld te bezoeken, ook dat idee ontsproot uit mijn morning pages.

Maar ook bij lastige dingen heb ik er veel aan. Bijvoorbeeld bij werkdingen, of hoe ik om kan gaan met een propvol leven met werk, kids, sport en hobby’s, en wat ik nou weer moet met die ene negatieve opmerking die iemand drie weken geleden maakte en waar ik ineens onzeker door werd 😉

Fijnere gedachten vormen door te schrijven

Schrijven helpt ook om vastgeroeste, negatieve ideeën over jezelf uit te dagen en om te komen tot fijnere gedachten.

Vraag 1

Pak pen en papier, schrijf een vastgeroeste, negatieve gedachte over jezelf op die je regelmatig hebt, en stel jezelf dan deze eerste deze vraag: helpt deze gedachte of overtuiging mij verder?

Bijvoorbeeld als je vaak denkt ‘Ik ben dik.’ Die gedachte helpt je bepaald niet verder. En dat geldt eigenlijk voor alle vastgeroeste, negatieve gedachten. 

Vraag 2

De tweede vraag die je jezelf stelt, is: klópt die overtuiging, die gedachte, wel?

Stel je hebt altijd gevonden dat je geen sporter bent. Een vastgeroeste gedachte, die al jarenlang je gevoel en je gedrag bepaalt. Is het echt zo dat je geen sporter bent? Sporten kun je in kleine stappen opbouwen. Kun je bijvoorbeeld 20 minuten wandelen? Een minuutje joggen op de plaats? Of jezelf vijf keer tegen een muur opdrukken?

Zo gemakkelijk begint sporten. En daarna bouw je het rustig op. Voilà, je bent een sporter! En die gedachte die je altijd had, die jou altijd zo beperkte en die je klein en onzeker deed voelen, die kun je naar de prullenbak verwijzen. En vervolgens vervangen door de gedachte: ‘Ik ben een sporter, ik sport op mijn manier, en dat vind ik fijn.’

Hetzelfde kun je doen met gedachten als: ‘ik ben nu eenmaal zwaar’ of ‘ik ben nu eenmaal verlegen.’ Vraag 1: Helpt die gedachte je verder? (Nee.) En vraag 2: Is dat echt zo? (Ook niet.)

Vraag 3

Vervolgens stel je jezelf vraag 3: wat is een alternatieve gedachte die wél klopt en die je wél verder helpt? Formuleer nu een fijne gedachte over jezelf.

Net zoals ik hierboven bij vraag 2 al deed, over het sporten. Een alternatieve, fijne gedachte daarover die je wél verder helpt en die wél klopt, is dus: ‘Ik ben een sporter, ik sport op mijn manier, en dat vind ik fijn.’

In dit blog kun je meer lezen over hoe je dit soort negatieve gedachten ombuigt in gedachten die je verder helpen.

Schrijven als copingstrategie

Bij dit soort schrijftechnieken kun je je veilig voelen, want jij bent de enige die het leest. Sta daar ook even bij stil, want vaak hebben we toch die stem in ons hoofd die zegt: ‘Wat zullen ze daar wel niet van vinden?’ Nou, niks, want niemand leest jouw schrijfsels. Dus je kunt onomwonden zeggen wat je wilt, of alles in hoofdletters opschrijven alsof je schreeuwt, al je emoties op papier zetten. 

Blijf schrijven

Misschien voelt het in het begin een beetje onwennig om alles op te schrijven wat je denkt. Maar dit went gauw genoeg. En je zult het fijn gaan vinden, en niet meer willen missen. 

Als je merkt dat het je gaat helpen, kun je het altijd doen als je je somber of rottig voelt (en ook als alles goed gaat). Door het regelmatig te doen, zie je ook de positieve dingen in het leven steeds beter. Ik denk niet dat het mogelijk is om helemaal los te komen van onze kritische stem in ons hoofd. Maar schrijven is een goede manier om hier beter mee om te gaan en je leven niet te laten beheersen door je negatieve gedachten.

Een dankbaarheidsdagboek kan hier trouwens ook bij helpen. Daarin schrijf je elke avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Of, als je hier net als ik te nuchter voor bent, schrijf gewoon eens drie dingen op die goed gingen vandaag of die je fijn vond. Ook dat zal je helpen zaken te relativeren en in te zien dat de dingen zo slecht nog niet zijn.

Hartelijke groet,

Femke