In de ingrediëntenlijst van een product zie je wat er in het product zit. Logisch 😉. Maar wist je dat er van het eerste ingrediënt in de lijst het meeste in het product zit? Bij zoete snacks is dit vaak suiker. Weet je dus direct dat het voor het grootste deel uit suiker bestaat. Van het laatste ingrediënt in de lijst zit er het minste in het product.

Een miljoen woorden voor suiker

Fabrikanten gebruiken veel verschillende woorden voor suiker (zie foto). Maar het is allemaal suiker. Je lichaam behandelt het ook als suiker. Honing is bijvoorbeeld niet gezonder of minder gezond dan de andere suikers (als er al zoiets bestaat als gezond en ongezond). Uiteindelijk is het gewoon suiker en breekt je lichaam het als zodanig af. 

Suiker in worst?

Suiker zit ook in producten waarin je het eigenlijk niet verwacht, zoals pastasaus (tenzij het natuurlijk van alleen tomaten is gemaakt), ontbijtkoek, borrelnootjes, mosterd en zelfs veel vleeswaren. Producten worden regelmatig aangepast, dus check ook van een bekend product zo nu en dan de ingrediëntenlijst weer even.

Eet wel koolhydraten

Suikers zijn koolhydraten en koolhydraten heb je nodig, zoals in de vorm van zetmeel en vezels. Je hebt ze onder andere nodig voor energie, je hersenen (die kunnen niet eens zonder koolhydraten!) en je rode bloedcellen. Kies voornamelijk voor voeding met veel vezels: volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten.

Tips om meer ‘gezonde’ koolhydraten te eten

🍞 Wissel gedurende de week af met volkorenbrood, volkoren crackers, volkoren ontbijtgranen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, bulgur, aardappels, volkoren couscous of volkoren noedels. 

🚰 Drink voldoende: 1,5-2 liter per dag, zo kunnen je darmen de vezels optimaal verwerken. 

🥪 Vervang witbrood/witte pistoletjes/witte of meergranenbolletjes vaker door volkorenbrood. 

Mag je dan nooit suiker? Jawel hoor. Eet in de basis zoals hierboven en neem af en toe gewoon iets lekkers! 

In mijn e-book “Nooit meer besluiteloos in de supermarkt” vind je nog veel meer handige weetjes over productverpakkingen. Bijvoorbeeld over gezonde en ongezonde vetten en hoe je de voedingswaardetabel leest. 

Je kunt het e-book hier gratis downloaden.

Groetjes, Femke