Het aanleren van een nieuwe gewoonte, zoals gezonder gaan eten of meer bewegen, kan verrekte lastig zijn. Het helpt als je het koppelt aan iets dat je sowieso al doet.

Een nieuwe gewoonte leren in 4 stappen

Formuleer wat jouw nieuwe gewoonte moet worden. Is het jouw doel om meer water te drinken? Leer jezelf dan bijvoorbeeld aan om na elk toiletbezoek een glas water leeg te drinken.

Hoe kun je jezelf hier nu aan herinneren? (Want ik zou zoiets dus constant vergeten 🤪.)

Door een als-dan-plan te maken:

Stap 1: pak pen en papier of je mobiel als je daar elke seconde van je leven op kijkt zodat je dit plan altijd tegenkomt 😄

Stap 2: schrijf je nieuwe gewoonte op in de vorm van: Als ik…., dan….

Als ik naar de wc ben geweest, dan drink ik een glas water leeg.

OF:

Als ik mij verveel (of verdrietig/eenzaam/boos/moe voel), dan bel ik een vriend/vriendin (of maak ik een wandeling/ga ik even liggen/schrijf ik in mijn dagboek/zing en dans ik keihard mee met mijn lievelingsmuziek op vol volume/whatever je nodig hebt behalve snacken).

Of:

Als ik thuiskom van mijn werk, dan eet ik een schaaltje snackgroente (die zet je de ochtend of avond van tevoren natuurlijk klaar; en hiervoor kun je weer een reminder in je agenda zetten).

Stap 3: (surprise surprise 😏) maak een reminder aan in je agenda als dat handig is 🕗.

Stap 4: laat je plan niet verstoffen: vertel het aan iedereen die het (niet) wil horen en schrijf het op een post-it die je op elk oppervlak plakt (spiegel, de kast met lekkers, je geheime verstopplek waar je kids en partner niet bij kunnen etc.).

Én voer je plan in je hoofd alvast een paar keer uit! Stel je de situatie voor waarin je jouw plan gaat uitvoeren. Waar ben je? En met wie? Hoe voel je je? Als je er een levensecht beeld van in je hoofd vormt (doen alsof je in je eigen stukje film speelt, mag ook!), is de kans groter dat je je plan ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Voor eens en voor altijd nieuwe, gezonde gewoontes aanleren? 

Meer tips en adviezen waarmee je voor eens en voor altijd je gewoontes aan kunt passen om gezonder en gewoon fijner te leven, vind je in mijn cursus Gezond leven en emotie-eten aanpakken. Je kunt ook eerst een gratis proefles doen. Je zit nergens aan vast en inschrijven is ook niet eens nodig.

Groetjes,

Femke