Je leest altijd overal dat je gevarieerd moet eten. Maar we zijn soms zo gewend aan ons eetpatroon dat het best lastig is om dit toe te passen. Toch is het een perfecte manier om te kunnen blijven genieten van eten. Én om voldoende van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Dus hier zijn acht tips waarmee je vandaag nog gevarieerd en lekker kunt eten.

Gevarieerd eten zorgt voor voldoende voedingsstoffen

Als je gevarieerd eet, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, omdat voedingsmiddelen allemaal andere vitamines en mineralen bevatten. Een te eenzijdige voeding kan uiteindelijk tekorten opleveren. Elke ochtend met hetzelfde ontbijten (me!), hoeft trouwens totaal geen probleem te zijn! Het gaat erom wat je de rest van de dag en over een langere periode eet.

Hoe breng je meer variatie aan in je eetpatroon?

Tip 1: 🥕 Eet elke dag andere groente bij de lunch en de hoofdmaaltijd. Bij de lunch kun je denken aan sla, tomaat en paprika als extra beleg op brood, of een schaaltje rauwkost, 10 snoeptomaatjes of een flink stuk komkommer bij je broodmaaltijd. Als je thuis werkt, is het natuurlijk net zo makkelijk om voor je lunch restjes van gisteravond (met groente!) op te warmen, of om een lekkere salade of een gevulde groentesoep te maken. 

Tip 2: 🍒🍊 Eet elke dag twee verschillende soorten fruit. Zet desnoods een reminder in je agenda dat je om 10.00u een schaaltje aardbeien eet en om 15.30u een appel. Toegegeven, een appel op zichzelf is best saai! Ik maak vaak een fruitsalade (gewoon verschillende fruitsoorten in stukjes bij elkaar), of ik doe stukjes appel door mijn ontbijt met, muesli, yoghurt en kwark. Je kunt natuurlijk ook fruit verwerken in je hoofdmaaltijd. Bijvoorbeeld appel of sinaasappel in een witlofsalade.

Tip 3: 🍫 Neem ook eens wat lekkers. Snacks horen bij een gezond eetpatroon. Als je al dagen hunkert naar chocola en steeds maar streng tegen jezelf bent en denkt ‘Het mag niet, ik kom er alleen maar van aan’ etc., dan ga je op een gegeven moment tóch voor de bijl (want niemand kan een heel leven zonder chocola en waarom zou je ook), en dan eet je waarschijnlijk veel méér chocola dan je van plan was toen je er voor het eerst zin in kreeg. Geef dus af en toe gewoon toe aan je zin in chocola!

Tip 4: 🍳 Wissel bij het koken plantaardige olie zoals olijf-, zonnebloem- of koolzaadolie af met vloeibare margarine (let op met roomboter en kokosolie. Die bestaan voor het grootste deel uit verzadigd vet, de vetsoort waar je het beste niet teveel van binnenkrijgt).

Tip 5: 🥩 Wissel vlees af met vega-dagen, waarop je peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen), ongezouten noten, ei, tofu of tempé eet.

Tip 6: 🐠 Kies elke week een andere soort vis voor de maaltijd.

Tip 7: 🍞🍝🍛 Wissel brood af met volkoren crackers of ontbijtgranen, en pasta en rijst met volkoren couscous, volkoren noedels, bulgur, aardappels, volkoren pitabroodjes, Libanees brood of volkoren wraps.

Tip 8: 🥛💦☕ Wissel water af met koffie of groene en zwarte thee. Water kun je lekkerder maken door er in een afsluitbare fles fruit of kruiden aan toe te voegen en 4 uur in de koelkast te laten intrekken. Voeg bijvoorbeeld eens dit toe aan water: verse munt en schijfjes komkommer, ananas en munt, plakjes sinaasappel en bosbessen, watermeloen en basilicum, of aardbeien en citroen. Ook lekker is het om fruit te pureren, in te vriezen in ijsblokjesbakjes (is dit een woord?) en dit als ijsblokjes in je water te gebruiken.

Met deze tips maak je al een mooie start om meer variatie en plezier in je eetpatroon te krijgen! Lees hier ook nog wat tips hoe je meer kunt genieten van eten. Wat ik zelf ook een hele leuke manier vind om te variëren, is om af en toe in de supermarkt op zoek te gaan naar producten die ik nog niet ken. Zeker bij afdelingen waar ik nooit kom. Dus kom lekker uit je comfort zone en koop iets wat je nooit eerder hebt gehad!

Met deze tips kom je een heel eind en blijft eten ook lekker en leuk. Er zijn immers altijd weer nieuwe smaken om te ontdekken!

Hartelijke groet,

Femke