Je kent ze vast wel, belemmerende gedachten. Een stemmetje in je hoofd dat zegt: “Zou je dat nou wel doen? Je kunt het vast niet. Wat ben je ook waardeloos, die ander kan toch ook afvallen?” Belemmerende gedachten zoals deze kunnen je flink in de weg zitten. Ze zijn ook vaak de reden dat we onze emoties proberen weg te eten. Gelukkig zijn er manieren om met deze saboterende gedachten om te gaan. Hieronder laat ik drie technieken zien die je wél vooruit helpen.

Belemmerende gedachten en controlestrategieën

Omgaan met emoties door te eten is een controlestrategie. Je gebruikt zo’n strategie om ervoor te zorgen dat je je leven onder controle hebt. Misschien herken je de volgende voorbeelden wel:

  • Ik eet nooit meer snoep (om de controle over je gewicht te behouden).
  • Ik moet nog meer mijn best doen, niet maar wat aanmodderen. Vanaf nu ga ik elke dag bewegen.
  • Ik ga gewoon alleen ’s avonds eten en overdag niks, dan val ik snel af.
  • Wat moeten mensen wel niet van me denken als ik er zo bij loop, ik moet echt andere kleding kopen die me slank maakt, dan vinden mensen me wel aardig.
Saboterende gedachten

Je emoties gaan niet weg door te eten

Dit soort gedachten hebben allemaal een bepaalde toon: ze zijn perfectionistisch, goedbedoelend, bazig of zetten je in de  slachtofferrol. Wat hebben ze gemeen? Ze houden je allemaal in de greep waardoor er niks verandert. En dat kan van kwaad tot erger gaan, waardoor je gedachten krijgt als: ‘Wat ben je toch een mislukkeling, je kan ook niks!’ ‘Stel je niet zo aan, die en die kan het toch ook!’

Het doel van deze controlestrategieën, zoals je emoties weg-eten, is dat we even niets hoeven te doen en niet hoeven te voelen wat we voelen. En dat lukt ook best goed. Maar vooral op de korte termijn. Want je lost het onderliggende probleem er niet mee op. Hoeveel je ook eet of jezelf beperkingen oplegt in de hoop op een betere toekomst, je emoties gaan er nooit door weg. Je blijft er last van houden en dus blijf je eten vanuit emoties. Je zit vast in een vicieuze cirkel.

Belemmerende gedachten loslaten

Belemmerende gedachten loslaten: 3 technieken

Er zijn verschillende manieren om met dit soort belemmerende gedachten om te gaan. Want het is natuurlijk fijn als je ze stap voor stap kunt loslaten en gedachten kunt denken die je wél vooruit helpen. Ik noem er hieronder een paar op:

Techniek 1: bedank je kritische stem en doe wat je zelf wilt

De volgende keer dat je merkt dat je een belemmerende gedachte hebt, merk je op dat dit je kritische stem is. Daar hoef je niet naar te luisteren. Bedenk dat het maar een gedachte is, die net als wolken gewoon weer voorbij gaan. Bedank de gedachte voor zijn inzicht en formuleer een nieuwe, helpende gedachte.

Bijvoorbeeld als dat stemmetje in je hoofd zegt dat bepaalde kleding veel te strak voor je is: “Dankjewel, kritische stem, voor je inzicht” (je kunt hem ook een naam geven, dat schept afstand). “Ik kies er nu voor om deze kleding te dragen want ik vind het mooi, het staat mij goed.”

Dus: merk op dat die gedachte er is (“Oh, ben je er ook weer?”), bedank hem en bedenk wat je zelf wilt doen. 

Saboterende gedachten loslaten

Techniek 2: neem afstand van de belemmerende gedachte

Een tweede manier om belemmerende gedachten los te laten is door er afstand van te nemen. Stel dat je je dik voelt en denkt: “Ik ben dik”. Plaats hier vervolgens deze woorden voor: “Ik heb het gevoel dat”. Dit wordt nu: “Ik heb het gevoel dat ik dik ben.” Plaats hiervoor nu de woorden: “Ik merk op dat.” Dit wordt dan: “Ik merk op dat ik het gevoel heb dat ik dik ben.”

Probeer het eens uit met jouw eigen gevoel. Merk je dat je meer afstand tot het gevoel hebt als je het zo zegt? Het is alsof jij er even buiten staat en naar het gevoel kijkt. Daardoor heeft het geen macht meer over je.

Techniek 3: doorvoel je emoties

En dan zijn er natuurlijk nog je gevoelens. Je gevoelens kun je helaas niet weg-eten, ze blijven toch omhoog komen. De oplossing hiervoor weet je waarschijnlijk zelf wel: gevoelens willen aandacht, ze willen gevoeld worden. Dat is alles. Je moet ze doorleven en dat doe je door oprecht tegen jezelf te zijn dat je je nu eenmaal even zo voelt. Schrijf het op, praat erover, doe wat je moet doen om het te verwerken met het vooruitzicht dat je je daarna echt beter voelt.

Meestal voelen de momenten dat je in de knoop zit met je gevoelens veel erger dan wanneer je ze met iemand anders bespreekt. Je besteed er dan aandacht aan, en alleen al dat feit maakt ze minder erg. Je hebt het dan verwoord, en daardoor verliest het een bepaalde macht over jou. De wereld is niet ingestort, je leeft nog, en je kunt weer verder.

Ik weet dat dat ontzettend simpel klinkt en dat het lang niet altijd zo eenvoudig is. Maar het is echt beter om er doorheen te gaan en niet eromheen. En misschien valt het dan allemaal uiteindelijk wel mee.  

Oefen met deze technieken

Ik hoop dat bovenstaande technieken je helpen. Oefen ze ook zeker regelmatig. Vooral in het begin, omdat de gedachten die jou niet verder helpen héél snel opkomen, dat gaat nog een tijdje automatisch. En nieuwe gedachten komen nog niet automatisch in je op. Dat moet je eerst aanleren en daar gaat gewoon een tijdje overheen.

Mocht je wat hulp hierbij fijn vinden, kijk dan eens bij mijn online coachingsaanbod.